Velký Mehelník je nejvyšší vrch Píseckých hor (632,5 m). Na severním svahu studánka zvaná Pimonova a na vrcholu řada velkých balvanů. Nejznámějším balvanem na Mehelníku je Loupežnický stůl.
Loupežnický stůl
Graficke pismenko Velký Mehelník je nejvyšší vrch Píseckých hor (632,5 m). Na severním svahu studánka zvaná Pimonova a na vrcholu řada velkých balvanů. Nejznámějším balvanem na Mehelníku je Loupežnický stůl. Je vysoký přes jeden metr a o stranách necelé dva metry. Miskovité prohlubně postupně erozí zanikají. Dle archeologických nálezů mohlo toto místo sloužit v haštalském období jako kultovní. Podle píseckého historika Jana Matznera mělo jít o obětní stůl, na kterém pohané měli do kamenných misek zachycovat krev obětí. Toto ale nikdy nebylo potvrzeno, i když obřady kultovní povahy zde byly pravděpodobně prováděny. Kříže a lidské lebky vytesané na okraji stolu, které měli ...
Vaculčík, 8.1. 2005

Pověsti Loupežnického stolu
    Pověsti o tomto místě se tradují dvě. Dle první pověsti žili v době Karla IV. na vrcholu hory loupežníci, kteří na stole hodovali. Z největší mísy uprostřed jedl jejich vůdce Kozlík, který pocházel ze zlatorudného mlýna na řece Otavě u Vrcovic, a nechal si říkat rytíř z Mehelníku. Menší misky patřili ostatním lupičům. Ti škodily v okolních vesnicích krádežemi drůbeže a dobytka zejména v nedaleké vsi Kluky. Jejich obyvatelé nastražili na