Barokní kaple sv. Floriána postavena roku 1726. Dřevěná socha sv. Floriána umístěná uvnitř kapličky pochází z 90. let 20. stol., nahradila zničenou sochu původní.
kaple od západu
© Milan Caha 05/2009
Městys Bernartice leží na hlavní silnici č. I/29 Písek–Tábor 20 km východně od Písku a 25 km západně od Tábora. Kaple sv. Floriána stojí na východní straně náměstí před budovou radnice u cesty vedoucí ke kostelu sv. Martina.
popis

Kaple sv. Floriána byla postavena roku 1726. Barokní stavbička je čtvercového půdorysu na všech čtyřech stranách otevřená arkádami. Nároží jsou členěna pilastry. Uvnitř kaple umístěná dřevěná socha sv. Floriána pochází z devadesátých let 20. století, která nahradila zničenou sochu původní.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 20.4. 2008

Svatý Florián (Florián z Lorchu)

Svatý Florián je katolický mučedník a světec. Je patronem hasičů a profesí, které souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. pol. 3. stol. v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře místodržícího v Lauriaku – dnešní Lorch v okolí dnešního Lince, které tehdy patřilo k římské provincii Noricum. Tamní místodržitel Aquilinus dal r. 304, když císař Dioklecián vydal jeden z několika protikřesťanských ediktů, uvěznit a usmrtit mnoho zdejších křesťanů. Když se to Florián dozvěděl, spěchal jim na pomoc. Byl však chycen a mučen, aby se zřekl své víry. Když tak neučinil, byl bez ohledu na své zásluhy v armádě a bezúhonný život odsouzen k smrti. Dne 4. 5. roku 304 mu…  číst dále

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Bernartice