Původně gotický jednolodní kostel s pravoúhlým presbytářem a mohutnou věží. Jako farní je uváděn roku 1353. Z gotické stavby se zachovala jižní část lodi, část presbytáře a věž. Kostel byl významně přestavěn a rozšířen? roku 1778, opraven byl roku 1914. Ve věži druhotně osazen portál ze 13. století.
© Milan Caha 05/2009
Původně gotický jednolodní kostel s pravoúhlým presbytářem a mohutnou věží. Ves Oslov je připomínaná roku r. 1226, kdy byla připojena ke Zvíkovu, kostel sám však není přesně datován. Jako farní je uváděn roku 1353, v rejstříku papežského desátku pak figuruje v letech 1369, 1384, 1385, 1399 a 1405. Konfirmační knihy naposledy zmiňují faráře v oslově k roku 1434, někdy poté zdejší fara zanikla a obnovena byla až roku 1552. Roku 1626 zanikla znovu a od roku 1640 byl kostel filiální k faře v Záhoří. Roku 1778 zde byla zřízena lokalie a roku 1858 obnovena fara. Ta je dnes spravována administrátorem excurrendo opět z fary v Záhoří. Mše svatá se koná každou neděli v 11h. Původní gotický kostel byl zpola zděný, zpola dřevěný, zachovala se z něj jižní část lodi, část presbytáře a věž. Kostel byl významně přestavěn roku 1778, ...

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek