Kostel sv. Martina postaven v 1. polovině 13. stol. v románském stylu. V polovině 14. stol. byl goticky přestavěn. Barokní přestavba kostela proběhla roku 1717 a tehdy stavba získala svou současnou podobu.
Kostel sv. Martina v Bernarticích
© Pavel Vítek 04/2008
Městys Bernartice leží na hlavní silnici č. I/29 Písek–Tábor 20 km východně od Písku a 25 km západně od Tábora. Kostel sv. Martina najdeme v centru na malém návrší nad náměstím.
popis

Kostel sv. Martina je trojlodní stavba s presbytářem ve tvaru pěti stran osmiúhelníku. S ním sousedí kaple, která původně sloužila jako sakristie. K západnímu průčelí je představěna věž. Při barokních úpravách počátkem 18. stol. přestavěn kostel do půdorysu v podobě kříže. Nová sakristie, vystavěná v době barokní přestavby, se k lodi přimyká na její severní straně. Interiér kostela vybaven v době okolo r. 1720. Hlavní oltář s rokokovými doplňky osazen novodobým obrazem sv. Martina. Ostatní inventář, kazatelna, varhany a lavice pocházejí z konce 17. století. Cínová křtitelnice s reliéfem Zvěstování Panny Marie, pocházející též z konce 17. století, prošla v roce 1959 rekonstrukcí.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 12.4. 2008

historie

První písemná zmínka o Bernarticích pochází z roku 1251. Románský kostel sv. Martina byl postaven krátce předtím, zbytky stavebního lešení v západním štítu byly dendrochronologicky datovány do roku 1223. Stavbu pravděpodobně prováděla stejná stavební huť jako nedaleký klášter v Milevsku. V polovině 14. století proběhla gotická přestavba kostela. Z té doby pochází klenutý presbytář, přestavba sakristie i chrámové lodě, která byla rozšířena a zvýšena. Další přestavba kostela, tentokrát barokní, proběhla roku 1717, kdy dostal svou konečnou podobu.

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Bernartice