Areál repliky románsko-gotického, barokně upraveného kostelíka, postaveného z fragmentů původní stavby ve vsi Červená, jejíž zbytky jsou dnes pod hladinou Orlické přehrady. Původní stavbu z 12. století nechala postavit zřejmě paní Zdislava, matka Jiřího z Milevska kolem roku 1190.
Obec Červená nad Vltavou byla zatopena vodami Orlické přehrady. Památkou na ni je replika románského kostelíka sv. Bartoloměje, který ke konci 12. století založila Zdislava, matka Jiřího z Milevska. Většinou se uvádí, že pro historický a umělecký význam byl kostel r. 1960 přenesen na vyvýšené místo. Není to asi tak úplně pravda – zdá se, že původní kostel byl rozbořen a přeneseny byly jen umělecky cenné architektonické prvky. Obyčejné zdivo nejspíš zůstalo na původním místě. Žebrová klenba presbytáře je snad nejstarší svého druhu v Čechách. Kostel je bez vybavení a přístupný pouze při bohoslužbách k svátku sv. Bartoloměje. Kostel je nazýván Ruffa Ecclesia - tj. červný podle kamene, ze kterého byl postaven. Od něj je také odvozeno jméno bývalé vsi. Zděná zvonice je kopie. Fotografie původní obce od milevského Josefa Dostála jsou v čekárně nádraží.
Mapa 1:50tis. KČT č. 71, upraveno redakcí., 26.4. 2003
    Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Červená