Vodní elektrárna v Písku je druhé nejstarší zařízení tohoto typu v Čechách, starší je v Jindřichově Hradci. V r. 1888 zde František Křižík vybudoval elektrárnu se 3 dynamy, která bez velkých úprav fungovala do r. 1986. Obnovena byla v r. 1994, roku 1997 zde bylo zřízeno muzeum.
© Milan Caha 05/2009
Muzeum nabízí kromě standardních služeb i úschovnu zavazadel, půjčovnu kol a od letní sezóny 2009 připravuje i půjčovnu loděk.
30.5. 2009
historie

Vodní elektrárna v Písku je druhou nejstarší památkou tohoto typu v Čechách. Na jejím místě stával od 15. století hradní Podskalský mlýn. Patřil k němu ostrov nad jezem, kde byla valcha a později městská vodárna. Mlýnské stroje pohánělo 5 kol, další kolo pohánělo čerpadlo ve vodárně, poslední – sedmé – pohánělo pilu umístěnou nad vodou mezi oběma budovami. Od roku 1887 jedno z kol pohánělo dynamo instalované sem Františkem Křižíkem, které napájelo 8 obloukových lamp na Velkém a Malém rynku. V roce 1888 zde byla Křižíkem vybudována elektrárna se 3 dynamy, která napájela 24 obloukových lamp městských a 61 žárovek obecních i soukromých. Na konci 19. století byl mlýn zrušen a kolem roku 1901 byl přestavěn do dnešní podoby. Tehdy v něm byly instalovány dvě vertikální Francisovy turbíny. Roku 1926 byly stejnosměrné rozvody přeměněny na střídavé a dynama nahradil třífázový alternátor. Ten zde pracoval do roku 1986, kdy byl provoz…  číst dále

Milan Caha (zdroj: Mergl, L.: Od Podskalského mlýna k Elektrárně královského města Písku. Městský úřad Písek, Písek 1998), 30.5. 2009

Další texty historie
okruhy, vstupné

Vstupné (rok 2009): 30,- Kč, školní skupinové vstupné (nad 40 osob): 25,- Kč, děti do 6 let: zdarma Fotografování/ filmování: (bez stativu) 49,- Kč (+ zdarma sada 7 ks velkoformátových pohlednic)

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Písek