Vojenské pohřebiště vybudované v prostoru vojenského cvičiště koncem roku 1914 pro zemřelé rakousko-uherské vojáky a srbské a ruské zajatce. Za II. svět. války zde byli pochováni němečtí i sovětští vojáci. Do roku 2004 ve správě armády, dnes města.
© Milan Caha 05/2009
V areálu je 352 samostatných hrobů a dvě hromadná pohřebiště. U vstupu je kaple zasvěcená Panně Marii Sedmibolestné a dva větší pomníky: pomník Genia, který věnoval 11. pěší pluk a památník všem padlým ve světové válce 1914–1918. Hřbitov je trvale uzamčen a zpřístupněn zájemcům po domluvě na tel. čísle 382 201 511.
M.C., 2.6. 2009
historie

Za Rakouska-Uherska byl Písek významným posádkovým městem. Začátkem první světové války sem byly transportovány stovky raněných vojáků, především Maďarů. Rovněž sem byli soustřeďováni zajatci, Rusové a Srbové, kteří v okolí pracovali v zemědělství. Ranění i zajatci umírali a brzo přestal stačit vojenský hřbitov u kostela sv. Václava. Proto bylo v prostoru bývalého vojenského cvičiště koncem roku 1914 založeno nové pohřebiště. Mezi válkami zde byli pohřbíváni vojáci, kteří zemřeli nebo spáchali sebevraždu v píseckých kasárnách. Rovněž zde byli pohřbíváni zdarma důstojníci. V roce 1929 byli exhumováni jihoslovanští vojáci a převezeni na pohřebiště u Mariánských Lázní. Za druhé světové války (a krátce po ní) zde byli pochováni němečtí i sovětští vojáci, a po roce 1945 i popravení odsouzení za kolaboraci. V roce 1959 byli exhumováni sovětští vojáci a jejich ostatky byly převezeny na komunální písecký hřbitov.…  číst dále

Milan Caha (zdroj: různé stránky na Internetu), 2.6. 2009

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Písek