Hrady.cz
Věž, využívána pro telekomunikační účely společnosti RadioMobil, a. s., a EuroTel, spol. s r. o., a k pokrytí okolí televizním vysíláním a jako rozhledna. Rozhledna otevřena 28. dubna 2000. Výška věže 43 m.
rozhledna na Bílé hoře u Štramberka
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Bílá hora představuje samostatný masiv vysoce převyšující své okolí a je nejvyšším vrcholem v úpatí části Podbeskydské pahorkatiny. Na jejím vrcholu se nachází rozhledna „Bílá hora“ jejíž stavební povolení nabylo právní moci k 6.říjnu 1999 a slavnostní otevření rozhledny se uskutečnilo 28. dubna 2000. Konstrukci rozhledny navrhnul ing. arch. Milan Šmíd, který využil symbolu struktury DNA. Věž je postavena na betonových základech hlubokých 1,5 m o průměru 11,5 m. Schodiště je tvořeno 134 ocelovými a 27 betonovými schody. Celá věž dosahuje výšky 43 m, vlastní vyhlídková plošina je ve výšce 26 m (583 m.n.m.). Rozhledna nabízí volný rozhled téměř do všech stran, ...
Miroslav BITTER, 28.11. 2005

historie

Vlastní víceúčelová věž je postavena na betonových základech hlubokých 1,5 m o průměru 11,5 m. Ze základů vychází betonový dřík, který se skládá ze skruží skládaných na sebe. Průměr skruží je 2,6 m s tloušťkou stěny 21 cm. Vrchol věže je tvořen kónickým dříkem o průměru 0,907 m a jsou na něm upevněna technologická patra. Celá věž dosahuje výšky 43 m, vlastní vyhlídková plošina je ve výšce 26 m. Věž budou využívat pro telekomunikační účely