Modlivý důl

Smolný důl, Pechgraben
Poutní místo kde poprvé byl pověšen svatý obrázek roku 1704. V roce 1772 postavena dřevěná kaplička, koncem 18. století na jejím místě nechala hraběnka Alžběta Kinská vytesat novou kapli do skalní stěny. Po 2. světové válce bylo místo z větší části zničeno.
© Luděk Pitter 09/2005
Graficke pismenko Modlivý důl je romantické skalnaté údolí které se táhne mezi pískovcovými skalami pod Slavíčkem a Tisovým vrchem na severovýchodním okraji Svojkova. Dříve byla skalnatá rokle nazývána Smolný důl, podle místních uhlířů, kteří zde měli vedle milířů i smolné pece, v nichž vařili kolomaz. Později zde bylo vytvořeno poutní místo, které bylo opředeno různými pověstmi. Poprvé byl na tomto místě pověšen svatý obrázek roku 1704 aby zaplašil duchy na tomto místě. Pověsil je sem pomocník ve svojkovském pivovaru Melzer. Vrchnost pak nechala hustý les trochu prosvětlit a u obrázku se začali zastavovat pocestní. Časem se krajinou rozšířily zprávy o zázračně vyslyšených ...
26.4. 2003

Pověst o smrti Jaroslava z Svojkova
    Ma tomto místě ukončili dobrovolně svůj život rytíř Jaroslav ze Svojkova a dcera sládka z Velenic, kteří se velmi milovali, ale rytířovi rodiče byli proti jejich lásce a tak oba mladí lidé na toto místo unikli. Jakým způsobem si vzali život, pověst neříká.