V místech staré školy měla stávat tvrz. Písemně není prokázána, ale pověsti a pomístní jména opevněné sídlo neznámých dějin potvrzují. Víc by mohl přinést archeologický výzkum místa, které od svého vzniku neslo jméno Roma - Řím a bývalo lénem olomoucké kapituly. Ves prvně zmíněna v r. 1320.
Graficke pismenko Podle informací pátera Fr. Müllera, který se celý život zabýval zdejším krajem, měla stávat v místech staré školy v Kladkách tvrz. Místu se zde lidově říká Na hradisku, což tuto informaci potvrzuje. Druhou velmi zajímavou indicií je pověst o založení vesnice, která se k místu váže a je písemně několikrát doložena. Pověst říká, že byli dva bratři - mladší Jakub a starší Velen. Olomoucký kníže jim řekl, že za věrné služby jim dává pozemek v horách za Bouzovem. Mohli si vybudovat dřevěné hrádky a sehnat tolik lidí, kolik chtějí. Tak si postavili hrádky a lidé pod nimi postavili dřevěné domky. Protože vše bylo z klád, říkalo se místu Kladky. ...
Ivo Rozehnal - podle knihy Drahanská vrchovina / P.F.Müller 2004 a webu obce / Josef Millar – Zlatá kniha bájí a povestí, Cheops, 2006., 23.8. 2015
    zaniklý
     Prostějov  (PT)