Moje místa 0
Pozůstatek technické památky, protipovodňové zídky s polosloupy a arkádami u říčky Blaty byly postaveny po povodních, které se opakovaly ve stejný den dva roky po sobě a to v letech 1858 a 1859 v obci Senička na Hané.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec Senička se nachází v Olomouckém kraji v předhůří Drahanské vrchoviny západně od Olomouce nedaleko města Litovle. V obci je částečně zachovalá technická památka "povodňová zídka", kolem níž prochází naučná stezka Elišky z Kunštátu. V blízkém okolí je možné navštívit zámek Náměšť na Hané, ve kterém je stálá expozice kočárů.

historie

První písemná zmínka o obci Senička pochází z roku 1349. Obec zasáhla roku 1858 velká průtrž mračen a další v roce 1859 vždy ve stejný den, a to 22. července. Po průtrži mračen následovala ničivá povodeň, jež smetla ploty a napáchala obyvatelům velké škody. Protože na 22. července připadá svátek patronky obce svaté Máří Magdalény, místní obyvatelé spoušť vyhodnotili jako její trest za to, že den jejího svátku neuctili odpočinkem. Roku 1859