Mlýn mezi Grygovem a Blatcem při toku Morávky vznikl ve druhé polovině 18. století. Poslední mlynář získal mlýn v r. 1932. V blízkosti mlýna je přírodní rezervace, lužní les zvaný Království.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Blatecký mlýn se nachází na katastrálním území obce Blatec, od které je vzdálen asi 3 km. Leží poblíž silnice mezi Blatcem a Grygovem při toku Morávky. K mlýnu vede odbočka, kterou se dá dojet až k rozpadlému mlýnskému mostu. Areál je v soukromém vlastnictví a vstup do něj je zakázán, ale před ním je na břehu Morávky posed pro rybáře s hezkým pohledem na říčku a z ní se tyčící ruinu mlýna. V blízkosti je přírodní rezervace, lužní les zvaný Království o rozloze 301 ha, kde žije mnoho chráněných druhů rostlin a živočichů.

historie

Mlýn mezi Grygovem a Blatcem na starém rameni Moravy měl být zřízen v roce 1773, kdy měla městská rada údajně udělit povolení mistru Rodekerovi. První doklad o existenci blateckého mlýna je však již z let 1764-1768, kdy je zakreslen ve vojenském mapování. Později je připomínán na mapě v roce 1833 a v dalších vojenských mapováních z let 1836-1852 a pak z let 1876-1878. Na mlýně se vystřídalo několik mlynářů. V roce 1930 vlastnil mlýn Antonín

popis

Mlýn stojí u dlouhého náhonu zvaného Morávka, který napájí řeka Morava. Dnes je v okolí mlýna chatová oblast a štěrkovna. Díky těžbě vznikly poblíž mlýna dvě vodní plochy nazvané podle nedalekého lesa Království. Budova mlýna je v soukromém vlastnictví, je nepřístupná a mění se ve zříceninu. Již se propadly některé části střech.