Skanzen se nachází v centru obce Příkazy na návsi. První expozice v Hanáckém skanzenu byla otevřena r. 1990. Areál je tvořen hanáckým statkem s obytnou a hospodářskou částí z r. 1875 a 4 špaletovými stodolami z 1. poloviny 19. století.
© Luděk Vláčil 05/2015
Ve skanzenu se pořádají různé akce jako například: Vynášení smrtky, Hanácké velikonoce nebo Tvaružkovy hode.
Luděk Vláčil - www.hanackeskanzen.cz/ a informace z místa, 16.5. 2015

historie

Statek pochází z druhé poloviny 19. století a stodoly jsou z počátku 19. století. Posledním majitelem byl pan Kameníček, který si přál statek uchovat v původním stavu a předal jej po své smrti do péče národního památkového ústavu. Skanzen byl poprvé otevřen pro veřejnost v roce 1990, ale v současném rozsahu je až od roku 1994.
    Luděk Vláčil - informace z místa, 16.5. 2015

popis

Skanzen se nachází v centru obce Příkazy. Je jedinečným dokladem lidového stavitelství z oblasti Hané. Ke stavbě se používalo převážně nepálených cihel, takzvaných vepřovic, které v mnoha ohledech předčí dnešní pálené cihly. Areál je tvořen hanáckým statkem s obytnou a hospodářskou částí z r. 1875 a 4 špaletovými stodolami z 1. poloviny 19. století. Vše je doplněno vybavením z let 1799-1950. Na statku bývala pouze jedna postel pro nejstaršího

skanzen
     Olomouc  (OL)