Pivovar vystavěli jezuité ve druhé pol. 18. století. R. 1890 přistavěna sladovna. Pivo se zde vařilo do roku 1901. Za druhé svět. války v pivovaře umístěny sklady něm. armády. Později účelově využíván zejména ke skladovým potřebám. Dnes sidlem hudebního a disco klubu Spilka.
Bývalý jezuitský pivovar v Kokorách
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Kokory se nacházejí 7 km severozápadně od Přerova a 17 km jihovýchodně od Olomouce. Obcí prochází silnice I. tř. č. 55, spojující Olomouc a Přerov. Bývalý barokní pivovar najdeme v centru obce při silnici vedoucí do Čelechovic a Nelešovic. V obci dále najdeme kostel Nanebevzetí Panny Marie, kapli sv. Františka Xaverského a u kostela bývalý klášter dominikánek ke se nyní nachází Ústav sociální péče pro ženy.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1279. Pivovar vystavěli jezuité ve druhé polovině 18. století, v roce 1890 byla přistavěna druhá část, sladovna. Pivo se v kokorském pivovaru vařilo až do roku 1901, údajně prý bylo černé. Za druhé světové války byly v prostorách pivovaru sklady německé armády. V místnostech sladovny byl během války zřízen velkoobchod zemskými plodinami, který byl likvidován v roce 1947. V tomto roce si prostory

technická památka
     Přerov  (PR)