Památník bitvy u Želenic byl odhalen 7.9. 2013 naproti obecnímu úřadu. Tvoří jej kámen s nápisem. Připomíná bitvu, ve které bylo 23. 9. 1438 vojsko lounsko-žateckého svazu na hlavu poraženo armádou krále Albrechta Habsburského, vedenou husitským hejtmanem Jakoubkem z Vřesovic.
© Prudký Martin, 11/2013
Graficke pismenko Památník byl odhalen dne 7. 9. 2013 k 575. výročí bitvy u Želenic - srážky vojska lounsko-žateckého svazu, posíleného polskými jezdci, s armádou krále Albrechta Habsburského, vedenou bývalým husitským hejtmanem Jakoubkem z Vřesovic. Vojsko doprovázelo míšeňského markraběte při cestě z Prahy do Mostu a dále do Míšně. Král Albrecht přikázal hejtmanu litoměřického a žateckého kraje Jakoubkovi z Vřesovic aby je doprovodil. Dne 23. 9. 1438 je na návrší u vsi Želenice husitské vojsko bezhlavě napadlo, ale zkušený válečník Jakoubek jim připravil zdrcující porážku. V bitvě padlo více než pět set vojáků a do zajetí se dostalo 1657 mužů, ...
Prudký Martin podle Ze starých letopisů českých a www.ouzelenice.cz, 2.12. 2013

pomník, památník