Hrázděný dům č.p. 158 z roku 1694 je jedním z posledních tohoto druhu v Litvínově. Původně bývalo přízemí domu dřevěné, později jej nahradila kamenná zeď. Patro bylo hrázděné. V 19. století zde byla Klausnitzeho pivnice a vinárna. Západní štít je znehodnocen trojdílným oknem.
© Prudký Martin, 11/2011
Dům stojí v Zahradní ul., uličně určené pouze pro pěší, severně od kostela sv. Michaela, nedaleko od tramvajové zastávky zvané Na Východě.
Prudký Martin , 26.11. 2011

historie

Dům č.p. 158, z roku 1694, je jedním z posledních dochovaných krušnohorských hrázděných domů v Litvínově. Jedná se o typický příklad původní zemědělské zástavby doznívající v oblasti postižené industrializací. Původně bývalo přízemí domu dřevěné, ale později jej nahradila kamenná zeď. Patro potom bylo vystavěno z hrázděného zdiva. Vodorovné a svislé trámy tvořily pravoúhlé hrázdění domu,

Prudký Martin podle Litvínovsko v proměnách času, 26.11. 2011
    Ústecký kraj,  Most  (MO), Litvínov-Horní Litvínov