Kostel sv. Valentina byl postaven v roce 2010 v lesíku nedaleko děkanského kostela na památku rumunských vojáků padlých za II. světové války na našem území za peníze rumunské vlády. Je zhotoven ze dřeva pomocí tradičních metod bez jediného hřebíku.
Kostel stojí západně od přesunutého děkanského chrámu a je přístupný po nové komunikaci. Je umístěn v malém lesíku a tvoří novou působivou siluetu.
Prudký Martin , 11.12. 2010
popis

Kostel je postaven z dubového, smrkového a jedlového dřeva bez pomoci hřebíků krom šindelové krytiny. Šest rumunských tesařů jej postavilo z materiálu dovezeného z kraje Maramureš v Rumunsku za pomoci tradičních metod. Orientován je zhruba severojižním směrem, na jižním průčelí je opatřen štíhlou věží vysokou téměř 23 metrů. Interiér osvětluje mosazný lustr, rovněž dovezený z Rumunska. Před kostele stojí dubový kříž svaté Trojice.

Prudký Martin podle Ml. fronty Dnes, 11.12. 2010

historie

Nový mostecký pravoslavný kostel sv. Valentina byl postaven v průběhu roku 2010 na památku 40 tisíc rumunských vojáků padlých při osvobození Československa za druhé světové války. Postavilo jej šest tesařů z rumunské obce Brsana pod vedením mistra Ilia Ioana Benta. Všichni se své řemeslo naučili od svých otců v Sedmihradsku ve stylu tzv. transylvánské gotiky. Podobné stojí např. v Chicagu nebo v Paříži. Zdejší svatostánek slouží od roku 2011 spolu s letní modlitebnou a monastýrem. Modlitebna ale jen do 27.5. 2014, kdy v noci vyhořela, možná vinou bezdomovců. Současně byl vykraden i kostel. Nevýhodou je totiž vzdálenost od města, kostel totiž nikdo nenavštěvuje protože pravoslavných věřících je v Mostě málo. Během vichřice v noci z 28. na 29.10. 2017 byl kostel úplně zničen a jeho pozůstatky byly odstraněny. Nebude v budoucnosti obnoven.

Prudký Martin podle Ml. fronty Dnes, e-mostecko.cz, 11.12. 2010

Ústecký kraj,  Most  (MO), Most