Chátrající budova renesanční tvrze postavené Kaplíři ze Sulevic či Rausendorfery v 2. pol. 16. stol. R. 1596 zboží spojeno s Mirošovicemi, v l. 1688-1945 majetkem Lobkoviců a součást bílinského panství. Poté utilitárně využívána státním statkem. Dnes v majetku obce, prochází postupnou rekonstrukcí.
Tvrz od jihozápadu
Ves Hrobčice s dochovanou budovou renesanční tvrze leží asi 10 km východně od Mostu a necelé 4 km jižně od Bíliny na silnici č. 257. Z ní stačí odbočit směrem na Mrzlice a Razice a po přibližně 200 metrech dorazíte přímo k tvrzi, situované při silnici po levé straně v nároží bývalého poplužního dvora.
Filip Matoušek, 4.1. 2006
popis

Podoba a historie konkrétních panských sídel, která ve středověku v prostoru Hrobčic postupně vznikla, je značně nejasná. Současná odborná literatura předpokládá, že nejstarší tvrz byla založena pravděpodobně v průběhu 1. poloviny 13. století a stávala buď v bezprostředním okolí románského kostela sv. Havla jihovýchodně od vsi, a nebo ještě asi 300 metrů jižněji pod vrchem Horka. V každém případě toto sídlo zaniklo někdy na konci 14. století a nahradila jej blíže dosud nelokalizovaná tvrz přímo v areálu vsi, snad přímo v místech dnešního mladšího poplužního dvora. Dodnes dochovaná budova renesanční tvrze byla pak v jihozápadním nároží poplužního dvora založena až v průběhu 2. poloviny 16. století buď Jiřím Kaplířem ze Sulevic nebo o několik desetiletí později Rausendorfery, jak donedávna naznačoval jejich erb s letopočtem 1579, umístěný na dnes již neexistující bráně při východním průčelí tvrze. Přestavbami značně…  číst dále

Historie

Ves Hrobčice je poměrně starého založení, neboť první zmínka o ní se v písemných pramenech objevuje v predikátu Ojíře z Hrobčic již k roku 1240 a i zdejší kostel sv. Havla pochází z druhé poloviny 13. století. Další historické zprávy se objevují až o více než století později, kdy byla ves manstvím mosteckého královského hradu. Po roce 1363 získali zboží bratři Valček a Berglin z Bernštejna, jejichž potomci zde sídlili až do závěru 15. století. Roku 1557 se jako majitel připomíná Jiří Kaplíř ze Sulevic, nedlouho poté však získali Hrobčice Rausendorferové ze Špremberka, jmenovitě Hynek, který používá predikát z Hrobčic roku 1572 a 1589. Roku 1596 koupil statek Jan Mirošovský a připojil jej ke svému zboží v sousedních Mirošovicích, jehož součástí zůstaly Hrobčice i po prodeji obou vsí Zdeslavu Kaplířovi ze Sulevic roku 1599, takže zdejší panské sídlo poté již nebylo majiteli využíváno jako residence a pomalu…  číst dále

Další texty historie

plán přízemí