Gotický kostel z 1. pol. 14. stol. Přestavěný barokně (1729 – přistavěna věž) a neoslohově v 19. stol. Zanedbaný kostel tvoří obdélná loď s čtvercovým žebrově klenutým presbytářem a valeně klenutou sakristií, před západním průčelím hranolová věž.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Sušany (součást obce Strupčice) leží jižně od silnice II/251. Kostel je díky své věži viditelný zdaleka, stojí na svahu nad centrem obce. Autobusové spojení je sporadické, v neděli žádné. Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají vždy druhou neděli v měsíci od 14.00.

Kostel svatého Marka v Sušanech u Strupčic

Kostel v Sušanech byl postaven kolem poloviny 14. století s na tu dobu archaickým čtverhranným presbytářem. Z původní podoby se zachovala jeho klenba, zazděný severní portál lodi je o něco mladší. V I. polovině 18. století byl kostel přestavěn, tehdy vznikla nejméně horní část vysoké štíhlé věže v ose západního průčelí. Po roce 1945 kostel stejně jako celá ves silně zchátraly, dlouhá desetiletí zde platila stavební uzávěra. V 90. letech 20. století byl opakovaně vykraden, což dokládají zbytky cedulky, informující o tom, že již není co odcizit, na vstupních dveřích. Celkový bezútěšný dojem podtrhuje i zanedbaný hřbitov kolem kostela.

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek