Dnes zcela zaniklý kostel sv. Mikuláše byl poprvé připomínán jako farní ve 14. století. V 19. století byl pseudorenesančně přestavěn. Ve druhé polovině 90. let minulého století byl, jako poslední budova ve vsi, zbořen.
Kostel před zánikem
© Prudký Martin, 05/1996
Přístup do dnes zcela zaniklé obce Libkovice je možný na kole i autem z jižní lomské čtvrti jejími obyvateli zvané Russland. Silnice bývala opatřena značkou "Zákaz vjezdu", ale ta v den mé návštěvy (6.9.2010) zde nebyla. Pouze uprostřed bývalé vesnice je malá tabulka "Vstup zakázán–důlní pole". Nedaleko se totiž nachází povrchový důl Bílina, a tak případné návštěvníky může na místě odchytit ozbrojená ostraha dolů.
Prudký Martin , 11.9. 2010

historie

Název Libkovive, německy Liquitz, pravděpodobně pochází ze jména Ľubkovici, tj. lidé Ľubkovi. Historie Libkovic je velmi stará, nejstarší archeologické nálezy pocházejí z neolitu. Zajímavým nálezem je neúplný pohřeb v kulturní jámě o délce 12 m, obsahující část lidského skeletu. Pravděpodobně se jedná o lidskou oběť našich dávných keltských předků. První písemná zmínka je z roku 1186, další pak

Prudký Martin podle Pravěké dějiny Čech, Umělecké památky Čech, 800 let Libkovice, 11.9. 2010

popis

Kostel měl obdélný půdorys a zhruba severojižní orientaci a stával západně od potoka a hlavní komunikace. Katastrální území Libkovic mělo rozlohu 7,48 km2, dnes je součástí Mariánských Radčic. Průměrná nadmořská výška vsi je 251 m.
    Ústecký kraj,  Most  (MO), Mariánské Radčice