Dnes zcela zaniklý kostel sv. Mikuláše byl poprvé připomínán jako farní ve 14. století. V 19. století byl pseudorenesančně přestavěn. Ve druhé polovině 90. let minulého století byl, jako poslední budova ve vsi, zbořen.
Kostel před zánikem
© Prudký Martin, 05/1996
Přístup do dnes zcela zaniklé obce Libkovice je možný na kole i autem z jižní lomské čtvrti jejími obyvateli zvané Russland. Silnice bývala opatřena značkou "Zákaz vjezdu", ale ta v den mé návštěvy (6.9.2010) zde nebyla. Pouze uprostřed bývalé vesnice je malá tabulka "Vstup zakázán–důlní pole". Nedaleko se totiž nachází povrchový důl Bílina, a tak případné návštěvníky může na místě odchytit ozbrojená ostraha dolů.
Prudký Martin , 11.9. 2010
popis

Kostel měl obdélný půdorys a zhruba severojižní orientaci a stával západně od potoka a hlavní komunikace. Katastrální území Libkovic mělo rozlohu 7,48 km2, dnes je součástí Mariánských Radčic. Průměrná nadmořská výška vsi je 251 m.

historie

Název Libkovive, německy Liquitz, pravděpodobně pochází ze jména Ľubkovici, tj. lidé Ľubkovi. Historie Libkovic je velmi stará, nejstarší archeologické nálezy pocházejí z neolitu. Zajímavým nálezem je neúplný pohřeb v kulturní jámě o délce 12 m, obsahující část lidského skeletu. Pravděpodobně se jedná o lidskou oběť našich dávných keltských předků. První písemná zmínka je z roku 1186, další pak jsou z let 1209 a 1240. Ve 14. století byl kostel připomenut jako farní. Po třicetileté válce bylo původní české obyvatelstvo nahrazeno německým. Teprve v devatenáctém století do Libkovic přicházeli lidé z vnitrozemí, kteří změnili národnostní skladbu obyvatelstva, takže v roce 1930 zde žilo 1589 Čechů a 764 Němců. Ti byli po válce vyhnáni, aby je nahradili vedle nově příchozích z vnitrozemí i repatrianti z Francie. V osmdesátých letech uplynulého století bylo rozhodnuto o likvidaci obce v důsledku těžby uhlí.…  číst dále

Prudký Martin podle Pravěké dějiny Čech, Umělecké památky Čech, 800 let Libkovice, 11.9. 2010

Ústecký kraj,  Most  (MO), Mariánské Radčice