Secesní jezdecká kasárna byla postavena v l. 1906–08 (arch. Friedrich Kny). Od r. 1927 Nové jezdecké kasárny Štefánikovy. R. 1950 převedena pod vojenskou správu, r. 1994 byla kasárna v privatizaci rozprodána, dnes slouží komerčním účelům a část budov chátrá. R. 2007 prohlášena kulturní památkou.
Jezdecká kasárna Most

Areál budov se nachází pod vrchem Hněvín se stejnojmenným hradem. Dále je v okolí Městské muzeum. K areálu kasáren zajíždí pravidelně autobus MHD, nejblíže je stanice "Gymnázium".
Tomáš Hák, 5.12. 2012
historie

Secesní kasárna (ubikace, jezdecká škola) byla postavena městem v letech 1906–1908 pro Dragounský regiment císaře Františka Josefa I. Budovy navrhl mostecký architekt Friedrich Kny, kterého údajně inspirovala vojenská pevnost Josefov. Kasárna nesla název Nová jezdecká kasárna jubilea císaře Františka Josefa I. Celkem bylo postaveno 18 budov – důstojnický a poddůstojnický pavilon, dvě budovy mužstva, strážnice s vězením, marodka, infekční pavilon, márnice, 4 budovy stájí, malá a velká jízdárna, budova pro nemocné koně, kovárna, remíza pro vozy, opravna postrojů a vozů. Postavené budovy kapacitně postačovaly pro 363 poddůstojníků a mužstva a 405 koní. Roku 1920, po vzniku Československé republiky, se kasárna stala sídlem 9. střeleckého pluku Karla Havlíčka Borovského, r. 1927 byla přejmenována na Nové jezdecké kasárny Štefánikovy. Roku 1928, při příležitosti 10. výročí bitvy u Buzuluku, byl v kasárnách odhalen pomník padlým legionářům. Roku…  číst dále

Ústecký kraj,  Most  (MO), Most