Barokní kostel z roku 1708 v dominantní poloze na horním okraji vsi. Bývalý hřbitov kolem něj vyklizen, přístupové schodiště rozpadlé. Na přilehlé návsi barokní sochy.
Hlavní obrázek místa
Hlavní průčelí z bývalého hřbitova
© Ivan Grisa, 07/2008
Mirošovice leží na silnici II/257 z Bíliny na Louny. Kostel tvoří zejména ve směru z Loun nepřehlédnutelnou dominantu vsi. Vede přes ni málo frekventovaná autobusová linka, železniční stanice je nejblíž v Bílině (cca 5 km). Vsí, která je nyní místní částí obce Hrobčice, prochází značená cyklostezka, pěší turista je odkázán na neznačené cesty.
Ivan Grisa, 11.7. 2008

    historie

    Filiální kostel nechali postavit majitelé bílinského panství roku 1708. Po roce 1945 byl vydán na pospas živlům všeho druhu, takže počátkem 90. let byl jeho stav naprosto dezolátní. Na rozdíl od zdejšího zámku se jej podařilo důkladně opravit.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 11.7. 2008

    popis

    Kostel stojí na horním okraji silně svažité návsi. Hlavní průčelí je jižní, z návsi k němu přes bývalý hřbitov vede dnes silně poničené a neprůchodné schodiště. Ke kostelu je nutno obejít hřbitov a shora otvorem v jeho ohradní zdi projít. Kostel je jednolodní s odsazeným, polygonálně uzavřeným presbytářem. Loď je na obou stranách rozšířena segmentovými rizality. Po obou stranách presbytáře se

    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 11.7. 2008

    Vložit do oblíbených
    Ústecký kraj,  Teplice  (TP), Mirošovice

    Místa v okolí

    Kontaktní informace
    Římskokatolická farnost, arciděkanství
    Na zámku 95/2
    418 01 Bílina 1
    Tel: 417 823 157
    farnost.bilina@seznam.cz
    Základní informace místa
    ID místa: 6488
    Typ místa: sakrální památky
    Podkategorie: kostel, chrám
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: nepřístupno
    Uveřejněno: 28.7.2008
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama