Zděná boží muka byla postavena koncem 19. století poblíž místního hřbitova. Bližší informace k historii památky chybí. Muka jsou hranolovitého tvaru, s obloukovými rámovanými výklenky ve vrch. kaplici. Boží muka se stavěla na připomínku sloupu, u kterého byl bičován na příkaz Piláta Ježíš Kristus.
Bystročice - Boží muka u hřbitova

Boží muka - obecně

Graficke pismenko Boží muka, drobná sakrální stavba nejčastěji ve tvaru pilíře nebo sloupu, měla připomínat sloup, u kterého byl na příkaz Piláta Pontského bičován Ježíš Kristus. Boží muka se nejčastěji stavěla na návrších, rozcestích nebo v místech, kde někdo zahynul. Bývají zakončena kaplicí (lucernou), ve které jsou z jedné nebo více stran niky pro obrázky či reliéfy svatých.
24.9. 2012

Zděná boží muka byla postavena koncem 19. století poblíž místního hřbitova.

popis

Boží muka jsou hranolového tvaru, s poměrně nevýraznou patkou, kaplici od dříku odděluje římsa. V kaplici jsou rámované obloukové výklenky na svaté obrázky, stříška je kryta plechem, stanového tvaru.