Vodní nádrž Mohelno vybudována na řece Jihlavě jako součást vodního díla Dalešice. Slouží jako zásobárna vody pro jadernou elektrárnu Dukovany. Dokončena r. 1977. Betonová hráz o délce 185 m, šířce 7,75 m a výšce 49 m vytváří jezero dlouhé 7 km. V hrázi je průtočná elektrárna.
VN Mohelno
Vodní nádrž Mohelno byla vybudována na řece Jihlavě v 70. letech 20. stol. a dokončena byla r. 1977. Slouží jako zásobárna vody pro jadernou elektrárnu Dukovany. Pojmenována byla podle městyse Mohelno nad levým břehem řeky, odkud též vede příjezdová komunikace k hrázi. Levý břeh řeky včetně přilehlé části hráze leží v katastrálním území Mohelno, druhá půlka hráze a pravý břeh se nachází na katastru Dukovany. Dálková, červeně značená turistická trasa, která sleduje tok Jihlavy, přechází po hrázi z jednoho břehu na druhý. Řeku tu přechází též cyklotrasa. Nad oběma břehy řeky se nachází národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step a další přírodní rezervace.
Jiří Špaček, 10.11. 2022
popis

Vodní nádrž Mohelno je součástí vodního díla Dalešice a slouží jako jeho spodní vyrovnávací nádrž. Společně s horní vodní nádrží Dalešice tvoří energetický komplex přečerpávací vodní elektrárny Dalešice s výkonem 4×120 MW, která se nachází pod hrází nádrže Dalešice. Přímo v hrázi vodní nádrže je umístěna průtočná vodní elektrárna. Slouží v případě výpadku dodávky elektřiny jako zdroj energie pro spuštění průtočné vodní elektrárny Dalešice a následně jaderné elektrárny Dukovany. Přehradní gravitační betonová hráz je v koruně dlouhá 185 m, široká 7,75 m a vysoká 49 m. Vytváří 7 km dlouhé jezero. Na postavení tělesa hráze bylo třeba 89 400 m³ betonu. Břehy nádrže jsou vzhledem k charakteru terénu prakticky nepřístupné, turisticky přístupná je však hráz po značené cestě. Pod přehradní hrází se nachází pstruhové pásmo a žijí zde chránění raci, což svědčí o vysoké kvalitě vody.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 23.11. 2022

Vysočina,  Třebíč  (TR), Mohelno