Původně románský kostel s farou založili templáři někdy ve 2. pol. 13. stol. Někdy v 15. stol. byla přistavěna věž a počátkem 17. stol. sakristie. Při poslední přestavbě, v r. 1818, vznikla přístavba s novým vchodem a byla prolomena i nová okna. Nedávno opraven.
© Luděk Vláčil 12/2016
Starobylý římskokatolický filiální kostel Nanebevzetí Panny Marie, stojící v obci Jamolice v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji, pochází již ze 13. století. Cestou přes obec nelze stavbu přehlédnout. Nachází se totiž na návsi u hlavní silnice. U vchodu stojí kamenný kříž a na prostranství před kostelem je umístěn památník s nápisem: 1914-1918 Vzpomínáme Břínek Václav, Čermák Tomáš, Fiala Josef, Fiala František, Havelka Josef, Hladík Ludvík, Hrubý František, Holý Karel, Chvátal František, Chvátal František, Chaloupka František, Jursa Adolf, Kunka Josef, Kunka Eduard, Masa Jan, Novák Adolf, Novák František, Novák Jan, Novák Stanislav, Pačiska Antonín, Požár František, Požár František, Požár Josef, Rozmahel Josef, Rozmahel František, Rozmahel Jan, Smejkal Richard, Smejkal Jan, Stibor Norbert, Vítek Josef. Nejzajímavější a nejnavštěvovanější památkou na území Jamolic je však zřícenina hradu Templštejn v přírodní rezervaci Templštejn chráněné v rámci Přírodního parku Střední Pojihlaví, k němuž přímo z obce vede žlutá turistická stezka. V okolí je však mnohem více zajímavých a navštívení hodných míst. Například zámky Moravský Krumlov a Oslavany, zříceniny hradů Rabštejn, Levnov a Kraví Hora nebo některá z vyhlídek nad řekou Jihlavou.
historie

Historie Jamolic i kostela je spojena s řádem templářů, kteří se zde usadili kolem roku 1232 za krále Václava I. Řád před založením hradu Temlpštejn sídlil ve vsi Jamolice, kde v 13. století zřídil románský kostel Nanebevzetí Panny Marie s farou. Někdy v 15. století došlo k přistavění věže k jižní stěně lodi. Počátkem 17. století byla k východní straně přistavěna sakristie a zaklenuta původně plochostropá loď. V roce 1615 byl do kostela pořízen zvon a další v roce 1696. V roce 1746 byl jamolický kostel začleněn do dobříňské farnosti. Při poslední přestavbě, v roce 1818, vznikla západní přístavba s novým vchodem a byla prolomena i nová okna. V roce 1950 byl ulit nový zvon, který nahradil původní, jenž byl zabaven pro válečné účely. Od roku 1958 je kostel zapsán na seznam nemovitých kulturních památek České republiky. Stavba je po nedávné celkové rekonstrukci. V roce 2015 byla dokončena…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.obec-jamolice.cz, https://cs.wikipedia.org a další, 4.12. 2016

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Jamolice