Původní tvrz vystavěl někdy po roce 1412 buď Ondřej z Kutné Hory nebo jeho synové, kteří se na Vanči usídlili. Od roku 1481 až do počátku 17. století na ni sídlil rod Jiříka z Jemničky, který přijal příjmení Vanecký. Dnes stojí v místě obytné stavení obsahující některé fragmenty původní tvrze.
Vstupní část nástupce tvrze od východu
Starobylá ves Vaneč se 70 obyvateli je nyní místní částí obce Pyšel. Prochází jí vedlejší silnice spojující obce Pyšel a Tasov a protéká jí řeka Oslava. Prochází jí též zeleně značená turistická trasa, která přichází od obce Kamenná a dále sleduje tok Oslavy do Naloučan.
12.2. 2021
historie

Po Vanči se v roce 1353 poprvé píše Přibka a její synové Dobeš a Sezema. Roku 1412 koupil zboží Ondřej z Kutné Hory, jenž se na Vanči usadil. On nebo jeho synové vystavěli tvrz, kterou v roce 1481 prodali Jiříkovi z Jemničky. Jeho rod pak přijal příjmení Vanecký a sídlil na tvrzi až do počátku 17. století. Pravděpodobně v roce 1627 koupil ves s tvrzí Karel starší ze Žerotína a zboží bylo připojeno k Velkému Meziříčí. Není vyloučeno, že tvrz byla součásti dvora na protějším břehu Oslavy. Tvrz stávala na krátké ostrožně na pravém břehu Oslavy. Přístup k ní chránil zřejmě příkop. Dnes stojí na místě relativně starší stavení č. p. 11, které je opatřeno původními opěráky a při jeho stavbě byly velmi pravděpodobně využity fragmenty zdiva a materiál bývalé tvrze.

Dohňanský Dušan - zdroj: M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí; Nekuda - Unger Hrádky a tvrze na Moravě, 11.2. 2021

Vysočina,  Třebíč  (TR), Vaneč