Panský mlýn nechal v r. 1703 postavit majitel panství Michal Heřman z Althannu. Výrazně přestavěn r. 1745 za Marie Anny z Althannu. V r. 1782 mlýn přešel do soukromého vlastnictví a fungoval až do r. 1953. V r. 2017 vyhořel. Dnes slouží k ubytování a rekreaci.
© Luděk Vláčil 09/2020
Vranov nad Dyjí, do r. 1986 pouze Vranov (německy Frain), leží na jižní Moravě pod přehradou Vranov v údolí řeky Dyje. Tento malebný městys má mnoho kulturních památek. Dominantou je jeden z nejkrásnějších zámků tyčící se na vysoké skále nad řekou Dyjí, na níž je památkově chráněný jez. Ve Vranově také naleznete několik památkově chráněných historických měšťanských domů, radnici, panský mlýn, manufakturu, kostel Nanebevzetí P. Marie s farou a kaplí sv. Ondřeje, kapli sv. Josefa, kapli Nejsvětější Trojice, několik výklenkových kapliček, sloup se sochou P. Marie, sochu sv. Jana Nepomuckého a další. Kolem Vranova prochází množství turistických tras. Je zde mnoho vyhlídkových míst a dalších zajímavých staveb. Za zmínku stojí i bývalý panský dvůr a mnoho pevnůstek prvorepublikového opevnění. Mlýn se nachází mezi Náměstím a ulicí Mlýnská. Areál slouží k ubytování a rekreaci a je tedy možné jej navštívit. Na mlýnském náhonu funguje malá vodní elektrárna.
historie

První písemná zmínka o mlýnech na vranovském panství pochází z roku 1552. Panský mlýn nechal v roce 1703 postavit tehdejší majitel vranovského panství Michal Heřman z Althannu. Výrazné barokní úpravy proběhly roku 1745 za Marie Anny, hraběnky z Althannu, rozené Pignatelli, což dokládají alianční znaky nad vstupní branou do dvora mlýna z náměstí. Roku 1782 panský mlýn přešel do soukromého vlastnictví a od roku 1919 jej měla v nájmu rodina Grundova, která mlýn odkoupila roku 1930. Provoz mlýna byl ukončen roku 1953. Poté došlo k jeho znárodnění a následné devastaci. Po roce 1989 byl mlýn v restituci navrácen původním majitelům, kteří ho v roce 2017 prodali. V červnu téhož roku mlýn vyhořel, ale následně došlo k jeho rekonstrukci. V současnosti tato kulturní památka slouží k ubytování a rekreaci.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz a další, 23.10. 2020

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Vranov nad Dyjí