Raně barokní kostel dal na místě původní románské svatyně (připomínaná r. 1345, vyhořela r. 1629) postavit v l. 1639–41 hrabě Jan Baptista z Werdenbergu. Stavba si téměř zachovala původní dispozici na půdorysu kříže, interiér byl v 18. stol. několikrát upravován. Poslední úpravy na poč. 20. století.
© Milan Caha 05/2012
Dnešní farní kostel sv. Jana Křtitele v Náměšti nad Oslavou stojí na místě původního malého kostela, který byl románský, připomínaný již roku 1345. Z této stavby se nic nezachovalo, byla – spolu s většinou města – zničena při požáru roku 1629. Na místě starého kostela dal deset let po požáru vystavět hrabě Jan Baptista z Werdenbergu raně barokní kostel sv. Jana Křtitele. Dokončen a vysvěcen byl za dva roky roku 1641. Stavba si v zásadě uchovala původní vzhled, barokní interiér byl několikrát upravován (18. století). Naposledy ještě na počátku 20. století byly upraveny fasády kostela.

popis

Kostel má půdorys kříže. Na průčelí jsou sochy světců z dílny brněnského sochaře Adolfa Loose st. z roku 1910 – Svatý Metoděj, Svatý Cyril, Nejsvětější Srdce Ježíšovo, Svatý Jindřich II. a Svatý Augustin (v době vytvoření soch vedla dílnu vdova po umělci, který zemřel již v roce 1879) . Hlavní oltář je z umělého mramoru, oltářní obraz zachycuje křest Ježíše Krista a je na něm zobrazen i donátor

Vysočina,  Třebíč  (TR), Náměšť nad Oslavou