Výtečně zachovalý reliéf hrádku s neznámou historií nad Velkopolským mlýnem, východně od vsi Zňátky.
Celkový pohled na hrádek od jihu
© Roman Řezáč 05/2006
Výtečně zachovalý reliéf menšího hrádku se nachází na výběžku ukončeném strmou skálou spadající až k vodám řeky Oslavy, přímo nad Velkopolským mlýnem. Od vsi Zňátky je vzdálen asi 1 km východně. Při pohledu od mlýna (kde mimochodem podle cedule „děkujeme že nás neotravujete“ nemají návštěvníky rádi) dnes díky lesnímu porostu skála nepůsobí nějak dominantně, ovšem při odlesnění v době života na hrádku byl dojem jistě zcela jiný. Z místa hrádku je navíc nádherný pohled na 2 km severně vzdálený zámek v Náměšti nad Oslavou, který vystupuje nad vrcholky vzdálených stromů a pohled nekazí žádná jiná zástavba městečka. Také řeka Oslava se od Náměště se začíná romanticky klikatit a tvoří přírodní rezervaci Údolí Oslavy a Chvojnice o 2111 ha vyhlášenou v roce 1974, vytvářející nádherné údolí s mnoha kaňony, skálami a opravdu krásnou a nedotčenou přírodou. V tomto působivém údolí se nachází a za návštěvu určitě stojí i nepochybně známější zříceniny asi 3 km jižně vzdáleného sedleckého Nového hradu a Lamberka nebo vzdálenějších Levnova a Kraví hory. Jak už bylo řečeno, hrádek zaujal severní konec klesajícího výběžku nad řekou, ukončeného skálou, která navíc jistě dovolila nabírat vodu pro potřeby jeho obyvatel přímo z řeky. Měl podobu jednodílného jádra, chráněného po třech stranách příkopem a valem. Na severní straně ukončené strmou skalou nebyl pochopitelně třeba, tady byla přírodou zajištěná ochrana dokonalá. Dobře byl hrádek chráněn po bocích i na západě, kde terén klesá do menšího údolí s potůčkem a na východě, kde terén naopak klesá ke stáčející se řece. Nejvíce ohrozitelnou tak byla strana jižní, kde terén mírně stoupá ke kořenu (v místě hrádku asi 30 m širokého) výběžku. Jádro má nepravidelný, přibližně lichoběžníkový tvar se zaoblenými rohy o rozměrech asi 28 x 25 m. Mírně se svažuje směrem k jihu a v jeho čele je patrná trávou porostlá nízká…  číst dále
historie

Hrádek se v pramenech nezmiňuje. Ves Zňátky, nyní část města Náměšť nad Oslavou, se připomíná roku 1377. Je možné, že hrádek založil rod Tasovců a později místo prodal a hrádek ztratil smysl. Případný výzkum může vše upřesnit.

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2005), 22.5. 2006

terénní náčrt