Hrad Dubno měl stávat v jižní části obce Dolní Dubňany a podle všeho představoval sídlo rodu pánů z Dubna. Zprávy o tomto rodu máme po celé 13. století. Osud sídla a zánik rodové linie nám však není znám.
Hrad Dubno, respektive Dubňany, původní sídlo pánů z Deblína, kteří se po něm psali v l. 1263 – 1292, stával jižně od Dolních Dubňan v trati Hradisko. Dnes však již po něm není ani stopy a také písemné prameny nic neprozrazují.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004
historie

Obec je velmi starého založení a nálezy se datují již do 9. století. V pol. 13. století je znám rod pánů z Deblína, u kterého se předpokládá opevněný objekt. Historikové se klaní k rezidenční hradní stavbě, přestože jsou k sídlu jen nepřímé zprávy. Podle některých indicií mohl stávat v jižní části obce Dolní Dubňany. Poprvé je písemná zpráva z roku 1263, kdy se objevuje Hartleb z Dubna. Právě on byl pravděpodobným zakladatelem sídla a sloužil jako královský úředník. Predikát z Dubna se objevuje i u jistého Jenče a v roce 1292 u Hartleba mladšího. Bohužel osud rodu z Dubna a samotného hradu nám není znám. K rokům 1375 a 1406 víme o zemanském rodu z Dolních Dubňan. Ti však asi s hradem Dubno již neměli nic společného. V roce 1837 zmiňuje historik G. Wolny v obci existenci tvrze ve 14. století.

Rozehnal Ivo - zdroj - cs.wikipedia.org, 27.9. 2022

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN),