Starší tvrz v obci Valeč stála v místě dnešní fary. Nyní bez znatelných stop.
Pohled na tvrziště s pozdější stavbou fary od severozápadu
© Roman Řezáč 05/2005
Zbytky tvrziště, na kterém byla postavena fara, se nachází blízko zámku Valeč, na druhé straně rybníka, který leží mezi nimi. Přestože stavba fary zcela setřela jakékoliv náznaky původního uspořádání původních staveb jádra tvrze, stále existuje možnost, že část základů mohla být využita při stavbě novodobých stavení nebo může obsahovat i úseky starších zdí tvrze, což však může potvrdit nebo vyvrátit případný archeologický výzkum. Jádro mělo rozměry přibližně 32 x 36m. Původní příkop okolo jádra, asi 15m široký, je dnes z větší části zarovnán, přesto je zřetelný, protože pahorek jádra se zástavbou je nad něj vyvýšen o víc než 1.5m, na východě dokonce o více než 3m. Tady se také zachoval val nad rybníkem, na kterém dnes stojí kamenná zídka. Od ní terén spadá krátkým, asi 5 m vysokým a prudším svahem k rybníku. Tato strana byla také nejvíc chráněná, jinak tvrziště leží téměř na rovině, mírně se sklánějící k již zmíněnému rybníku. Tvrze ve Valči stály postupně dvě. Tvrz v těchto místech je prokazatelně starší než tvrz, která byla později přestavěna na dnešní zámek nacházející se o 150m dál za rybníkem.
historie

První zpráva o Valči je z roku 1294 ve spojení s Oldřichem z Hradce, v polovině 14.století je v držení pánů z Meziříčí. Tvrz mohl vzniknout za iniciativy Markéty z Vildenberka. V husitských válkách zde sídlila prý kališnická posádka. V roce 1480 při převodu Bočkovi z Kunštátu se tvrz uvádí jako shořelá, později se už neuvádí vůbec.

teréní náčrt
Obrázek Obrázek