Dochovaná zeď hradu dvoupalácové dispozice. Hrad postavili páni z Janovic. Prvně byl zmíněn r. 1358, majiteli byli markrabě Jan Jindřich, v 15. st. loupeživý rytíř Hynek Jevišovský, za husitských válek Pernštejnové. R. 1476 uveden jako rozbořený.
Dochovaný fragment spodní hradby
Z hradu se dochovala jen tato jediná zeď. Z hradu je možné spatřit jadernou elektrárnu Dukovany.
28.5. 2002
historie

Hrad Rabštejn stával u Dukovan na strmé skále na pravém břehu řeky Jihlavy. Byla to stavba pevná a dosti rozsáhlá, o čemž dnes svědčí několik mohutných zdí bez architektonických detailů a zbytky předhradí. Hrad byl vystavěn někdy v prvé polovině 14. století pány z Janovic. Jeho rozloha neodpovídala velikosti panství, které k němu náleželo: šlo totiž jen o vsi Dukovany a Horní Dubňany. Když markrabě Jan Jindřich obnovoval markraběcí majetek na Moravě, získal Rabštejn jeho syn markrabě Prokop, který jej postoupil svému horlivému stoupenci Hynku Jevišovskému z Kunštátu, zvanému Suchý čert. Za něho se stal hrad metlou kraje, neboť Hynek se svou posádkou podnikal do širého okolí loupežné výpravy; zvláště ohrožoval obchodní karavany, které putovaly po silnici z Brna do Vídně a do Znojma. Proto museli moravští stavové již v r. 1409 proti tehdejším držitelům hradu Jindřichu a Petru z Kunštátu vojensky zakročit.…  číst dále

Terénní nákres zbytků hradu
Vysočina,  Třebíč  (TR),