Tvrz poprvé připomínána v r. 1379 jako sídlo vladyky Oldřicha. Snad v 15. stol. statek připojen ke Štěpánovicům a ves i tvrz zanikají. Podoba tvrze je neznámá, dodnes dochováno v terénu dobře patrné okrouhlé tvrziště.
Tvrziště
Pohled od jihovýchodu
© Luděk Pitter 11/2005
Zaniklá ves Újezd u Štěpánovic se nacházela mezi dnešní obcí Dechtín a Štěpánovicemi. Stejně jako ves zanikla i tvrz. Po tvrzi se do dnešních dnů zachovalo tvrziště, které můžete vidět při jízdě ze silnice č. I/27 z Plzně do Klatov, a to nalevo od silnice ve vzdálenosti asi 200 m při kilometrovníku 168,5. K místu vede polní cesta, na kterou můžete odbočit. Tvrz byla založena pravděpodobně ve 14. stol., ale ještě koncem 19. stol. byl v místě tvrziště zachován sklep. Dnes je místo bývalé tvrze znát jako kruhová vyvýšenina porostlá křovím a vzrostlými stromy uprostřed rákosu, který roste okolo místa na podmáčené louce. Od severu je místo chráněno malým rybníkem. Na jihu je dnes oplocené prameniště. Samotné místo je volně přístupné, ale pokud jej chcete navštívit, vyberte si raději dobu, kdy mrzne, a nebo si připravte holinky.
historie

Zaniklá tvrz Újezd u Štěpánovic je poprvé připomínána v roce 1379 jako sídlo vladyky Oldřicha. Pravděpodobně v 15. stol. byl statek připojen ke Štěpánovicům a to vedlo k zániku vsi i tvrze. Znovu je o ní zmínka v roce 1516, kdy Václav Chlumčanský z Přestavlk prodával štěpánovický statek Janovi Jeníškovi z Újezda. Součástí tohoto statku byla i pustá ves Újezd. O pusté vsi s tvrzí se dochoval poslední záznam z roku 1545. Stavební podoba tvrze zůstala dodnes neznámá, jen z nálezů je možno soudit, že měla okrouhlé jádro a byla obehnána vodním příkopem. Koncem 19. stol. je na místě popisován ještě sklep a studna.

L.P. (podle Kolektiv: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, IV., Svoboda, 1985, 27.11. 2005

Nákres tvrziště, Tvrziště podle nákresu J. Čížka.Stav z roku 1974, kresba J. Úlovec.
Musil F., Plaček M., Úlovec J.: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezka po roce 1945, Libri, 2003, s. 354
Obrázek Obrázek Obrázek
Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Štěpánovice