Empírová hrobka a hřbitovní kaple, postavena Jindřichem Vilémem Haugwitzem v letech 1822–1825. Autorem projektu byl vídeňský architekt Josef Kornhäusel, výzdobu vytvořil vídeňský sochař Josef Klieber. Doposud poslední člen rodu Haugwitzů, hrabě Karel Antonín, zde byl pohřben v roce 1995.
© Milan Caha 05/2012
Rozměrnou empírovou hrobku, sloužící též jako hřbitovní kaple, si nechali v letech 1822–1825 vybudovat Haugwitzové podle projektu Josefa Kornhäusela, architekta který se proslavil svými stavbami v areálu zámků Lednice a Valtice. Výzdobu vytvořil další vídeňský umělec, sochař Josef Klieber. Haugwitzové do hrobky přenesli ostatky předků, kteří panství Náměšť vlastnili od roku 1752. Nejdříve k pohřbívání používali hrobku pod farním kostelem sv. Jana Křtitele v centru Náměště, po vybudování kláštera v sousedství zámku nechali přenést ostatky předků do klášterního kostela. Když byl klášter za Josefa II. zrušen, byly rakve s ostatky Haugwitzů přeneseny do kostela sv. Petra a Pavla v Jinošově. V roce 1805, kdy byl v Náměšti budován nový hřbitov, rozhodl se tehdejší majitel panství a úspěšný podnikatel Jindřich Vilém Haugwitz postavit při vstupu na hřbitov výstavnou rodinnou hrobku. Ta byla navržena v empírovém slohu, vycházejícím z antiky, této inspiraci odpovídá i výzdoba plastikami. Hrobka je čtvercová, její stěny měří 15 metrů. Haugwitzové se podíleli na opravě hrobky na konci 20. století, zatím posledním příslušníkem tohoto rodu, který zde byl pohřben r. 1995, byl hrabě Karel Antonín Haugwitz.
Vysočina,  Třebíč  (TR), Náměšť nad Oslavou