Archeologickým výzkumem nepotvrzený hradek založený dle některých pramenů údajně už v roce 1158 a na témže místě snad tvrz z roku 1373. Asi od roku 1613 stojí na tvrzišti několikrát přestavovaný kostel.
Centrální plocha tvrziště
Historie dnešního městýse Strážek sahá údajně až do doby velkomopravské. Hrádek zde měl stát již v roce 1158 a to na vyvýšeném místě nad říčkou Bobrůvkou v jihovýchodní části obce na místě dnešního kostela Sv. Šimona a Juda. První písemná zpráva o obci je ale až z roku 1338. Následná tvrz na témže místě se uvádí roku 1373. Při kopání zde bylo nalezeno železné krojidlo a středověká keramika z 13. až 15. století. Podle místního historika pana Brychty stál koncem 16. století na tvrzišti již jenom dřevěný kostelík, který byl v létech 1613 - 1616 nahrazen kostelíkem kamenným, jenž nechal pro nekatolíky postavit Vilém Munk z Ivančic. Pozůstatkem údajného hrádku a tvrze jsou jen do dnešního dne znatelné pozůstatky valů. Vlastní tvrziště má oválný tvar s osami 80 x 40 metrů.
D.Dohňanský, zdroj : V.Nekuda - J. Unger Hrádky a tvrze na Moravě, P. Brychta - kronika obce Strážek, 12.5. 2020

Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Strážek