Zámek přestavěný z gotického hradu. Renesanční podobu dostal v 16. st. za Jana Staršho ze Žerotína. R. 1760 vyhořel, obnoven Haugvici. V ineriérech cenná sbírka tapiserií. Po zestátnění sloužila část zámku jako příležitostná prezidentská rezidence.

Prohlídkové okruhy:

I. okruh - Reprezentační prostory - prohlídkový okruh doporučený organizovaným skupinám. Zahrnuje prohlídku zámecké kaple (unikátní barokní mobiliář), vnitřního arkádového nádvoří a reprezentačních prostor I. poschodí. Ojedinělá kolekce tapisérií, které tvoří dle doby jejich vzniku ucelenou řadu od 1. pol. 16. stol. - pol. 19. stol. Tapisérie pocházejí převážně z proslulých dílen v Bruselu, Enghienu a Gramontu na území dnešní Belgie či z dílen ve francouzském Aubussonu a Beauvais. Zámecké sbírky jsou pozoruhodné také množstvím historického nábytku z období renesance, baroka, rokoka i empíru, cennými obrazy, sbírkami porcelánu a keramiky a či mnoha unikátními kachlovými kamny. Doba prohlídky je cca 55 minut, max. 45 osob ve skupině.
II. okruh - Apartmán hraběte Haugwitze - nová prohlídková trasa, otevřená pro veřejnost 1.6.2013. Doporučena rodinám, menším skupinám a individuálním návštěvníkům. Zahrnuje prohlídku vnitřního renesančního nádvoří, 8 místností bytu hraběte Jindřicha Haugwitze a zámecké knihovny s čítárnou v nejkrásnějším zámeckém sále. Tato prohlídková trasa představuje soukromý život majitele panství na počátku 20. století. Doba prohlídky je cca 50 minut, max. 15 osob ve skupině.
Volně přístupné parky a zahrady jsou ideálním místem pro odpočinek s řadou cenných stromů a dřevin, okolí zámku zve k vycházkám, ale nabízí i delší turistické trasy bývalou zámeckou oborou či malebným údolím řeky Oslavy.

Náměšť nad Oslavou

Na místě dnešního zámku stával gotický hrad, zbudovaný v 2. polovině 13. století pány z Lomnice. Jeho pozůstatkem je válcová věž z lomového kamene. Hrad byl přestavován a rozšířen pozdně goticky, část stavby se později začlenila do renesančního zámku, který postavili v letech 1565 - 1578 Žerotínové, příznivci Jednoty bratrské....

Další texty historie

areál zámku