Kaple sv. Vojtěcha gotického původu upravovaná barokně v 18. stol. Na věži zvon z r. 1710. U jižní vnější stěny presbytáře se nachází velký kámen s lidovým deskovým obrazem sv. Vojtěcha nad ním. Kaple nyní nepřístupná s výjimkou dne místní pouti.
Kaple sv. Vojtěcha
Celkový pohled
Starobylá ves Petrovice je prvně doložena již r. 1245. Nyní má přes 150 obyvatel a je místní částí města Měčín. Vsí, která leží mimo železniční síť, prochází silnice II/191 z Nepomuku do Klatov. Z ní tu vychází ještě silnice II/182 do Stodu. Kaple sv. Vojtěcha se nalézá na mírném návrší. V důsledku rozparcelování panského dvora k ní nevede žádná přístupová cesta a je tedy veřejnosti nepřístupná. Pouze jeden den v roce, kdy se koná pouť, je možný přístup kolem bývalé tvrze a po soukromé cestě dvou sousedních nemovitostí.
Romana Demjan, 19.4. 2015
historie

Kaple sv. Vojtěcha v Petrovicích, někdy označovaná jako kostel, je gotická stavba nevelkých rozměrů (18,8 x 8,3 m). Údaje o době jejího založení se však v různých pramenech značně rozcházejí. Podle některých byla postavena ve 2. polovině 15. stol., podle jiných je původem již raně gotická, snad z přelomu 13. a 14. stol. Tak je zmiňována i na webových stránkách města Měčín a v dalších textech. Raně gotický původ podporuje skutečnost, že ves je doložena již v 1. polovině 13. stol. zřejmě jako rytířské sídlo, které by těžko bylo dvě staletí bez církevní stavby. Kaple byla v 18. stol. barokně přestavěna. Z 1. čtvrtiny 18. stol. pochází také její vnitřní zařízení. Nyní je to jednolodní obdélná stavba s užším obdélným presbytářem a obdélnou sakristií po severní straně. V západním průčelí nad vchodem je štítová zeď, v jejímž středu se nachází nevelká zvonice s jehlancovou střechou. Podélné strany kostela jsou opatřeny…  číst dále

Romana Demjan (zdroj: Soupis památek, politický okres přeštický (1907), citováno dle: http://depositum.cz/strany/pamatky/original/151/80), redakčně upravil Jiří Špaček, 19.4. 2015

půdorys kostela
Obrázek