Původní gotický kostel byl postaven ve 2.pol. 14.st., později barokně přestavěn. V 16.st. přistavěna sakristie a v 17.st. věž. K posledním úpravám došlo počátkem 19. st. Historie kostela je spojena s rodem Černínů z Chudenic. Rod Černínů je spojován s počátkem obce ve 12. st. a žil zde do r. 1945.
Kostel stojí na návsi nedaleko starého zámku. Již ve 14. století je ve vsi zmiňován farní kostel. Jedná se o jednolodní stavbu s hranolovou věží na západním průčelí. Některé části vnitřní výzdoby pocházejí ještě z 15. století. Hlavní oltář je pseudogotický.
24.5. 2004

historie

Původní gotický kostel byl postaven ve 2. polovině 14. století, později barokně přestavěn. V 16. století byla přistavěna sakristie a v 17. století věž. K posledním úpravám došlo počátkem 19. století. Stejně jako je historie Chudenic spojena s rodem Černínů z Chudenic, tak je s ním spojena i historie kostela. Rod Černínů je spojován s počátkem obce ve 12. století a žil zde až do roku 1945.
    Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Chudenice