Monumentální torzo čtyřboké patrové barokní kaple sv. Jana Nepomuckého, orientované přesně na osu zámku v Týnci. Kaple byla postavena za Maxmiliána Norberta Krakowského roku 1730. Ještě před válkou byla zřícenina krátce využívána jako rozhledna.
Od severovýchodu
© Luděk Pitter 04/2006
Kaple sv. Jana Nepomuckého stojí na lesním území, které dnes spravují Kolowratovy lesy Přimda, polesí Týnec. Kaple je spojena s Týneckým panstvím a byla postavena za Maxmiliána Norberta Kolowrata Krakowského roku 1730 na vyvýšenině proti Týneckému zámku asi 1 km západně od obce Loreta. Ze čtyřboké patrové barokní kaple sv. Jana Nepomuckého, orientované přesně na osu zámku v Týnci se dodnes dochovalo je monumentální torzo. Ještě před válkou byla zřícenina krátce využívána jako rozhledna, dnes již zůstaly zachovány jen neúplné obvodové zdi. Ke kapli se dostanete jednak po žlutě značené turistické cestě začínající uprostřed obce Loreta, u loretánské poutní kaple, nebo můžete zaparkovat hned při odbočce do obce Loreta u loveckého zámečku a vydat se cestou jdoucí při poli okolo vyústění štoly Loreta až k hájovně, kde odbočíte cestou vpravo do kopce a dojdete k rozcestí - odbočka ke sv. Janu. Zpátky se můžete vrátit po žluté turistické cestě. Loreta je zajímavým místem a můžete si tak zpestřit např. svůj výlet na Klenovou.

Svatá chýše v Loretě

Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla však hodně poničena po vpádu Saracénů do Palestiny. Od 16. do 18. stol. se budování napodobenin Svaté chýše, označovaných jako lorety, šířilo v katolických zemích Evropy. V pobělohorské době souviselo zakládání kaplí také se snahou o posílení mariánského kultu. Většina loret na českém území vychází ze vzoru úpravy Svaté chýše v Loretu ital. arch. Donata Bramanteho - v čelní stěně je malé okno, v podélných stěnách vedle sebe jsou dva vchody a vnější stěny bývají ozdobeny reliéfy…  číst dále

Loretánská legenda

Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Loreta