Stará důlní šachta s portálem datovaným r. 1889 a systém chodeb po těžbě krystalického vápence v letech 1889-1910. Dnes chráněné území vyhlášené 1.1.1985 ONV v Klatovech o rozloze 0,04 ha. Nejvýznamnější zimoviště netopýrů v západních Čechách.
Dolní ústí štoly
© Luděk Pitter 06/2006
Přírodní památka Štola Loreta se nachází při jihozápadním okraji osady Loreta asi 3 km jižně od Klatov. Svoji povahou a charakterem patří mezi evropsky významné lokality. Pro běžného návštěvníka je asi nejzajímavější její části vstupní portál, který se nachází v těsném sousedství silnice na Týnec v mělké prohlubni původního jámového lomu. Vstup uzavírají vrata, opatřená otvorem pro vlet netopýrů. Vstupní portál staré důlní šachty, jinak též dolní ústí štoly, nese špatně viditelný letopočet 1889. Horní ústí štoly se nachází na dně rokle nalevo od lesní cesty ve směru ke zřícenině kaple sv. Jana Nepomuckého. Toto horní ústí je uzavřeno kovovou skruží s otvory a můžete jej zahlédnout na dně rokle v úrovní, kde je po pravé straně cesty umístěna značka přírodní rezervace. Tato přírodní památka obsahující štolu je nejvýznamnějším zimovištěm netopýrů v západních Čechách, a to především netopýra velkého, netopýra řasnatého, vodního a ušatého. Chráněné území bylo vyhlášeno 1.1.1985 ONV v Klatovech, na rozloze 0,04 ha. Kód lokality: CZ0323644

Netopýr velký - Myotis myotis

Netopýr je původně jeskynním druhem. V jižní Evropě žije v jeskyních po celý rok, u nás střídá zimní stanoviště (zimoviště), jakým je třeba místní štola s letními, kdy kolonie samic osídlují hlavně půdy velkých chátrajících budov. Hlavní potravou netopýra velkého jsou velcí brouci, které sbírá často přímo ze země. Jeho přelety většinou nejsou delší než 20 km. Netopýr se může dožít až 37 let, což bylo prokázáno u kroužkovaného jednice na Slovensku.

Další texty historie

Orientační plánek