sýpka

Galerie Sýpka Klenová
Vznik sýpky je datován k r. 1885. Od r. 1997 je součástí Galerie Klatovy/Klenová pod názvem Galerie Sýpka Klenová, jež je zaměřena na české výtvarné umění 20. století. Stavba s prvky romantického historismu je od r. 2005 památkově chráněna.
© Luděk Vláčil 07/2014
Sýpka vznikla koncem 19. století spolu s dalšími objekty. Na stavbě je datace kladoucí dokončení stavby k roku 1885. Od roku 1997 je objekt s názvem Galerie Sýpka Klenová pod správou Galerie Klatovy/Klenová, jež je zaměřena na české výtvarné umění 20. století. Objekt nesoucí prvky romantického historismu s výrazným čelním rizalitem je od 25.3.2005 zapsána na seznam nemovitých kulturních památek České republiky. Sýpka stojí přímo u parkoviště sloužícího pro návštěvníky zdejšího hradu a zámku, kde jsou také další výstavní prostory galerie. Před vstupem je umístěna plastika býka a opodál, za kaplí sv. Felixe, plastika sépie.
Luděk Vláčil - dle internetových zdrojů, 2.3. 2017
Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Klenová