Wesselsky mlýn

vodní mlýn Wesselsky, Pazderův, Králův
Zachovalý funkční vodní mlýn manželů Králových v Loučkách u Oder. Založen jako mlýn rychtáře z Oder. Od r. 1762 do r. 1945 v držení rodu Wesselsky, který jej rozšířil a zmodernizoval. Současní majitelé objekt udržují a citlivě opravují. Technická památka je přístupná veřejnosti.
celkový pohled na mlýn od zahrady
vpravo krytý převod pro pohon bývalé pily
© Jan P. Štěpánek 05/2011
Tak zvaný vodní mlýn Wesselsky – jedna z nejzajímavějších funkčních technických památek na Novojičínsku leží nenápadně ukryta v malé vesničce Loučky nedaleko města Odry, při řece Odře. Vodní mlýn je unikátní svým zachovalým hospodářským areálem, ale především pak udržovanou originální mlýnskou technologií, kterou se díky úsilí manželů Králových, současných majitelů, podařilo uchovat a opět přivést k životu. Mlýn již řadu let prochází rekonstrukcí, která pomalu přináší viditelné výsledky. Technická památka je zájemcům kdykoliv po telefonické domluvě (nebo pokud jsou majitelé doma) přístupná a pan Král sám provede návštěvníky zajímavou historií a technologií mlýna spolu s ukázkou způsobu mletí. Mlýn dostal po mnoha desetiletích opět dřevěné vodní kolo a zborcený náhon byl opětovně opraven tak, aby návštěvníci mohli vidět a slyšet klapat vodní kolo. Manželé Královi na mlýně krom prohlídek nabízejí i příjemné turistické ubytování, takže se Wesselsky mlýn může stát hezkým východiskem turistických i cyklistických výletů po Odersku.
Jan P. Štěpánek dle informací http://www.vodnimlyn.cz, 16.12. 2011

Historie vodního mlýna

Historie mlýna sahá až do přelomu 15. a 16. století, kdy náležel zdejšímu rychtáři (fojtovi). Roku 1571 byl mlýn předán Janem Tomášem ze Zvole a Goldsteinu do rukou Paulu Schwarzovi. Na základě privilegia zmíněného šlechtice měli povinnost do mlýna docházet k semletí sedláci z nedalekých Jakubčovic. Roku 1693 se mlýn dostává do držení rodiny Hanse Weigela, kde zůstal až do roku 1762. Tehdy areál vodního mlýna získává koupí Johann Wesselský, původně dolní mlynář ze sousedních Jakubčovic. Tehdy byl mlýn již větším zděným areálem se 3 vodními koly (krom kola na mletí bylo i kolo na šrotování a pro pohon vodní pily – gatru). V roce 1792 přebírá po otci mlýn syn Lorenz, který se významně přičinil o rozšíření mlýna a majetku Wesselských. Jako poděkování Bohu nechal nedaleko mlýna vystavět v roce 1808 památný kamenný kříž, který zde stojí dodnes. Po Lorenzovi přebírá majetek jeho syn Josef a následně i jeho vnuk Ferdinand. Posledním…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Loučky