Od 16. století již ve Skaličce stál dřevěný zámek. Počátkem 19. století přestavba dřevěného zámku na cihlový.
Zámeká budova
© Pavel Vítek 11/2005
Obec Skalička se zámkem se nachází asi 8 km od Hranic na Moravě, směrem na město Kelč. Obec je přístupná autobusem z Hranic na Moravě a nebo z Valašského Meziříčí. Zámek je umístěn uprostřed obce v rozlehlém parku, v kterém se nachází množství chráněných rostlin a ohrožených živočichů. Je nepřístupný a sídlí v něm Ústav sociální péče pro děti a dospělé. Stavebními úpravami, které postupně probíhaly od roku 1930 zámek dost ztratil ze svého původního vzhledu. V nedalekých Teplicích nad Bečvou se nachází lázně a v nich na břehu řeky Bečvy „Zbrašovské aragonitové jeskyně“.
11.11. 2005
popis

Nynější podoba zámeckého objektu obdélníkového půdorysu s nízkou valbovou střechou a s průčelní frontou obrácenou do zámeckého parku je dílem stavebních úprav provedených za posledního držitele léna Ferdinanda Bujakovského z Knurova před r. 1878. Nad hlavním vchodem uprostřed hlavního průčelí je předsunutý balkón a nad ním v úrovni střechy mírně předsunutý trojúhelníkový štít, zakončený malou věžičkou. Jedinou výraznější ozdobou fasády jsou bohatě profilované nadokenní římsy prvního poschodí. Dnešní volně řešená podoba zámeckého parku pochází především z 60. let 19. století za knížete Hatzfelda, kdy park tvořil spolu se zámeckou budovou jeden organický celek. Ještě v pozdějších letech (zač. 20. stol.) byl sortiment dřevin, hlavně okrasných keřů, výrazně rozšířen.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, kolekt., nakl.Svoboda 1983, Zámecké parky na Moravě, K.Hieke,SZN,, Jaroslav Špiroch, 1.6. 2014

historie

Skalička původně nesla název Skalka. První písemný záznam o Skaličce pochází z roku 1328, v němž se píše, že Skalička je manským statkem olomouckých biskupů. Od 16. století, kdy již ve Skaličce stál dřevěný zámek, se majitelé poměrně často střídají. Počátkem 19. století začala přestavba dřevěného zámku na cihlový. Roku 1878 kupuje zámek arcibiskupství olomoucké, které jej užívalo jako své letní sídlo. S arcibiskupstvím byla pak 14. listopadu 1924 podepsána kupní smlouva, podle níž připadá zámek sestrám Družiny Cyrilo-Metodějské. Tím se zámek stal Ústavem Cyrilo-Metodějským, který byl určen epileptickým dětem. V roce 1930 se zámek stal majetkem Kongregace sester Cyrilo-Metodějských. V roce 1949 bylo vytvořeno nové administrativní vedení všech charitních ústavů v Praze. Charitní péče veškerých církevních organizací byla řízena Státním úřadem pro věci církevní, jež spadal pod Ministerstvo práce a sociální péče. V roce 1956 byl ústav…  číst dále

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Skalička