Původně gotický kostel, r. 1734 přestavěn do současné stavební podoby. R. 2001 započaly základní opravy kostela – izolace zdí. V letech 2004–2005 byla opravena střecha a fasády, včetně fasádních nátěrů. R. 2008 byl vztyčen kříž Ke cti apoštola Pavla.
Kostel sv. Jakuba Staršího
Čelní pohled od západu, s křížem Ke cti apoštola Pavla v popředí.

Z původního kostela se dodnes dochovala cínová křtitelnice, nesoucí letopočet 1619 a kněžiště v gotickém slohu. V roce 1734 byl kostel přebudován do dnešní stavební podoby, s původními dvěma prvky. Hrany valené klenby kněžiště zdobí štukové žebrování. Zdi po obvodu jsou vyztuženy vnějšími opěráky po celém obvodu chrámu. Původně se v kostelní věži nacházelo pět zvonů, z nichž čtyři byly pořízeny v rozmezí let 1755–1759. Největší z nich nesl jméno Jakub a tento byl opatřen nápisem v latině, v překladu znějícím: Roku 1758 měsíci červnu, když Prus marně obléhal Olomouc, jsem byl zničen. Původní zvon nesl letopočet 1495 a říkalo se mu Lutrián. Další zvony byly postupem času zavěšeny do kostelní věže, včetně čtvrtého z nich – Umíráčku. Pátý zvon, datovaný od roku 1755 byl v roce 1770 přemístěn do nové věžičky nad ...
Jaroslav Šefčík (OÚ Spálov), 14.6. 2009

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy
    Sv. Jakub Starší († 43 / 44) byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Jeho bratrem byl apoštol a evangelista Jan. Bratři pocházeli z rybářské rodiny (tetou jejich matky Salome byla Panna Marie), žijící v Betsaidě u Genezaretského jezera v Palestině. Ježíš Kristus je povolal, když společně s otcem Zebedeem na lodi spravovali sítě. Bratři nechali všeho a následovali Krista (předpokládá se,

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Spálov