Polodřevěná hranolová zvonice z první poloviny 16. století. V jižním vchodu jsou vzácné dřevěné gotické dveře s plátovým kováním z doby kolem r. 1400.
Hranolová zvonice má zděné přízemí a bedněné patro s jehlancovou střechou. Na jižní straně jsou unikátní dřevěné gotické dveře s plátovým kováním, pocházející pravděpodobně z počátku 15. století. Původně uzavíraly vstupní portál sousedního kostela a na stávající místo byly přeneseny v 19. století. Kování dveří tvoří pláty plechu pobité osmi páry šikmo se křižujících prutů. Ve výplních polí jsou růžice, znakové štítky a písmena P, A, B. C, M, T. Kování doplňuje kruhové klepadlo a kryt původního zámku.
historie

Zvonice stojí na jihozápadní straně hřbitova, který je kolem opevněného kostela sv. Šimona a Judy. Původně tedy pravděpodobně plnila i obrannou funkci. Postavena byla cca v prvé polovině 16. století. Nejsou na ní ale žádné detaily, které by umožnily přesnější datování. Druhotně umístěné gotické dveře v jižním vchodu sem byly přeneseny ze sousedního kostela v roce 1853. Zvon je z roku 1560. V roce 2008 prošla dřevěná část zásadní rekonstrukcí.

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Vitice