Zaniklé významné přemyslovské hradiště/hrad z 11. století zvané také "Druhá Kouřim". Po roce 1223 boji poničené sídlo Děpolta III. přenechává svůj význam poblíž nově vznikajícímu městu Kouřim.
Pohled přes hradiště k severu
vlevo kostel sv. Štěpána
Kouřimský hrad, vznikající původně jako silně opevněné hradiště, stával jižně od města nad soutokem Ždánického potoka a Výrovky (Kouřimky). Dnes je místo známé jako „u Jiřího“ či Jiřská ostrožina. Po definitivním zániku protilehlého hradiště Staré Kouřimi (10. stol.) zde vyrostlo nové přemyslovské správní středisko Kouřimska. Nejstarší zjištěné osídlení této tzv. druhé Kouřimi sice sahá až někam do 6.–7. stol., ale opevněné sídlo o rozloze 6 ha zde vzniká až v 11. století. Sídlil zde knížetem ustavený kastelán se svojí vojenskou posádkou, fungoval zde soudní dvůr a krátce se zde také razily mince. Z kostela sv. Jiří stojícím od 10. stol. při jižním okraji ostrožiny bylo spravováno kouřimské arcijáhenství. U této nejprve předrománské stavby stál knížecí dvorec opevněný palisádou. Celý komplex byl obehnán mohutnou až 12 m širokou hradbou, vnějších 2,5 m tvořila kamenná zeď, zbytek byl vyplněn dřevenými rošty. Ve 12.–13. stol., kdy se areál stává sídlem Děpolticů – vedlejší větve Přemyslovců, přibyla ještě příčná hradba s příkopem a branou uvnitř opevněného areálu. Počátkem 13. století Děpolt III. zasahoval do sporů mezi Přemyslovci, což vyvolalo ozbrojený střet mezi jím a králem Otokarem I. – roku 1223 byl Děpolt III. v boji o hrad zabit, poničené sídlo upadávalo a nadále sloužilo již jen krátce jako řemeslné centrum. Vývoj oblasti se však nezastavil, na protějším břehu bylo založeno královské město Kouřim.
Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Kouřim