Raně gotický kostel ze 14. stol., několikrát přestavěn. Za třicetileté války vypálen, opraven 1696. Hodnotný oltář z doby barokní přestavby, s obrazem Asumpty z doby kolem r. 1500. V kostele jsou plastiky z dílny M. B. Brauna a obrazy od I. Raaba.
kostel od jihozápadu
© Milan Caha 07/2009
Raně gotický kostel ze 14. století, původně zamýšlený jako rozlehlé trojlodí se dvěma věžemi. Původní plány však nebyly realizovány. Z nejstarší stavby se dochoval presbytář s původními opěráky a portál na jižní straně, krytý novější předsíňkou. Kostel vyhořel v roce 1420. Po požáru byl částečně pozdně goticky přestavěn a zkrácen. Další přestavba proběhla v roce 1583. Za třicetileté války, roku 1648, byl vypálen. Opraven byl roku 1696. Opravován byl na konci 19. a na počátku 20. století. Hodnotný barokní oltář pochází z roku 1696, s obrazem Asumpty z doby kolem roku 1500. V kostele jsou plastiky a kazatelna, pocházející z dílny M. B. Brauna z doby kolem roku 1725. Na stěnách je cyklus obrazů ze života sv. Klimenta od I. Raaba.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. A - J. Academia, Praha 1977), 23.8. 2009

půdorys kostela