Barokní kostel dal postavit v l. 1698-1712 hrabě Heřman Jakub Černín (arch. G. B. Alliprandi) na místě pův. dřevěné kaple (14. stol.). Poutní kostel byl v 1. pol. 19. stol. upraven na hřbitovní (zbořen ambit a jedna postranní kaple). V 2. pol. 20. stol. silně zchátral, zrekonstruován v l. 2004-05.
Jedinečný trojboký raně barokní kostel, půdorys pravidelného trojúhelníku se zkosenými rohy má i kostelní areál s postranními kaplemi (zachovány dvě ze tří). Jednolodní kostel se zkosenými nárožími je krytý nízkou šindelovou jehlancovou střechou s trojbokou jehlancovou věžičkou. Ve zkosených nárožích byly původně tři vchody s kamennými portály, dva z nich byly ve 20. stol. zazděny. Okna kostela jsou obdélná, polokruhově zakončená, vnější stěny kostela jsou členěny zdvojenými pilastry a mohutnou profilovanou římsou. Vnitřek kostela je plochostropý, na dvou stranách mohutných fabiónů jsou zachovány zbytky původní výmalby, malba na třetí straně je novodobá. Vnitřní stěny kostela jsou členěny zdvojenými pilastry, nesoucími fabionovou římsu. V nárožích kostela, nad jednotlivými vstupy jsou polokruhové kruchty s balustrádou. Vnitřní výzdobě kostela dominoval unikátní trojboký barokní tabernáklový oltář od Františka Preisse z doby po roce 1710, který byl v průběhu let značně poničen (oltář je před rekonstrukcí). Při západní stěně kostela je stříbrně štafírovaný vyřezávaný oltář Svaté rodiny z 1. třetiny 18. století, s bohatě zdobeným rokokovým rámcem. Podél ohradní zdi areálu kostela byla původně sloupová klenutá křížová chodba - ambit, která byla zbořena pro špatný stav a také proto, aby bylo získáno více místa pro vznikající hřbitov, současně byla zbořena také jedna z postranních kaplí. Postranní kaple byly původně zasvěceny třem skupinám svatých (1. sv. Jáchymovi, sv. Anně a Panně Marii, 2. Svaté Rodině a 3. Třem králům). V kaplích bývaly vyřezávané dřevěné sochy z 16. stol., po zboření jedné kaple a pozměnění druhé kaple na márnici (před r. 1842) byly sochy sneseny do zbývající kaple, kde bylo vytvořeno hodnotné sousoší Olivetské hory. Obnovené r. 1863 truhlářským mistrem Georgem Ohnesem.
E.H. podle http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz; info OÚ Andělská Hora, 23.7. 2013
historie

Římskokatolický poutní kostel Nejsvětější Trojice dal postavit v letech 1698 - 1712 hrabě Heřman Jakub Černín podle plánů Giovanniho Battisty Alliprandiho na místě původní dřevěné kaple Panny Marie ze 14. století. V kapli bylo pozdně gotické vyřezávané sousoší Korunování Panny Marie, později uctívané jako vyobrazení Nejsvětější Trojice. Kaple měla být za husitských válek vypálena a poté znovu vystavěna, s novým zasvěcením Nejsvětější Trojici. U kaple stávala poustevna, do které se měla dle pověsti uchýlit r. 1541 mniška Ludmila, dcera Jindřicha III. z Plavna (majitele panství), která musela v období reformace uprchnout z Lipska. Kaple byla oblíbeným poutním místem, a postupně přestávala kapacitně postačovat zájmu poutníků. Hrabě Heřman Jakub Černín, tehdejší majitel panství, nechal proto starou kapli nahradit novým barokním kostelem, s areálem chráněným ohradní zdí, se třemi otevřenými postranními kaplemi a ambitem podél zdi.…  číst dále

E.H. podle http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz; wikipedia.org; http://monumnet.npu.cz; Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kolektiv, Academia 1977, 23.7. 2013

pověsti

Podle pověsti byla mariánská kaple v době, kdy na hradě Andělská Hora seděl husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic, vypálena husity. Po požáru bylo shledáno, že dřevěné sousoší Korunování Panny Marie zůstalo zázrakem zachováno neporušené.

Další texty pověsti
Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Andělská Hora