Původně gotický hrad založený v první polovině 14. století Jindřichem z Lipé. Pak přešel do majetku pánů z Pirkenštejna. Roku 1447 vyhořel. Dále se majitelé střídali. V letech 1713–1724 byl upraven na faru a zvonici.
Pirkštejn
Zachovaný, jako fara a zvonice využitý hrad na skalnaté ostrožně v dolní části městečka Rataje nad Sázavou. Patří již neodmyslytelně k panoramatům Ratají nad Sázavou.
28.5. 2002
historie

Hrad v prvé polovině 14. století založil patrně Jindřich z Lipé. Mezi jeho držiteli vyniká Hynce Ptáček z Pirkenštejna, významný český politik a válečník prvé poloviny 15. století. Koncem 15. a v 16. století byl majetkem pánů ze Švamberka a Malešických z Černožic. Za selského povstání v roce 1627 byl těžce poškozen. Pustý hrad počátkem 18. století nechal O. Kinský upravit na faru a zvonici. Čelo hradu za šíjovým příkopem tvoří rovná hradba s kulisovou branou před okrouhlým. volně stojícím bergfritem, vybíhající v oblou smyčku. Prostor před branou je tak možné účinně bočně postřelovat jak z ochozu tohoto pláště tak z věže. Palác hradu se zaobleným nárožími v zadní části dispozice si při přestavbě na faru uchoval své členění do tří místností v každé úrovni. Na opyši pod palácem stojí další hradba se střílnami, která nejspíše představuje pozdně gotický doplňek. Pirkenštejn byl jedním ze dvou hradů v městečku.…  číst dále

Další texty historie

Obrázek