Zámek s dvorem jako nové správní sídlo panství vybudovali počátkem 16. století Eyczingové. Později ve vlastnictví Trautsonů, Auerspergů, Croyů a Waldstein-Wartenbergů. Dnes mateřská a hudební škola.
zámek od západu
© Luděk Vláčil 07/2020
Příhraniční ves Niederfladnitz (česky Dolní Blatnice) je součástí dolnorakouského městečka Hardegg (česky Hardek) ležícího v oblasti Waldviertel nedaleko moravsko-dolnorakouské zemské hranice. K nejvýznamnějším památkám vesnice patří kostel Nanebevzetí Panny Marie a zámek s dvorem. Areál zámku není veřejnosti přístupný. V lesích severovýchodně od vsi se nachází lovecký zámek Karlslust.

historie

V roce 1279 se vzpomíná jako vlastník vsi Otto z Vlednitz. Později se uvádí několik pánů z Fladnitz. V roce 1425 přenechal vévoda Albrecht II. Habsburský panství Kaja, jehož součástí byl také Niederfladnitz, Ulrichovi z Eyczingu. Počátkem 16. století přenesli Eyczingové sídlo panství z hradu Kaja do Niederfladnitz, kde již v té době stál starší dvůr a snad i palác, který nechali přestavět. Zámek neplnil

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.burgen-austria.com/archive.php?id=345, http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/879,http://gis.fsv.cvut.cz/zamky/genealogie/auersperg/php/person.php?o a další, 11.2. 2021

popis

Areál ze 17. století se skládá z dvoupodlažního čtyřkřídlého obytného zámku s půdorysem písmene P a přiléhajícího rozsáhlého hospodářského dvora. Vstup je situován na západní straně. Obytné křídlo je, ze strany ulice na jihovýchodním a jihozápadním nároží, doplněno věžemi s neobvykle velkými kuželovitými střechami. Na severní straně obytného křídla je vstup, nad nímž je erb rodu Trautsonů z

výřez areálu zámku a dvora
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek